Narysuj na płaszczyznie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Narysuj na płaszczyznie zespolonej
\(\displaystyle{ z=x+iy\\\\
\Im\frac{1+iz}{1-iz}=\Im\frac{1-y+ix}{1+y-ix}=\Im\frac{(1-y+ix)(1+y+ix)}{(1+y)^2+x^2}=\frac{2x}{(1+y)^2+x^2}=1\\
(1+y)^2+x^2=2x\\
(y+1)^2+(x-1)^2=1}\)
czyli okrąg o środku \(\displaystyle{ (1,-1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\)
\Im\frac{1+iz}{1-iz}=\Im\frac{1-y+ix}{1+y-ix}=\Im\frac{(1-y+ix)(1+y+ix)}{(1+y)^2+x^2}=\frac{2x}{(1+y)^2+x^2}=1\\
(1+y)^2+x^2=2x\\
(y+1)^2+(x-1)^2=1}\)
czyli okrąg o środku \(\displaystyle{ (1,-1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Narysuj na płaszczyznie zespolonej
\(\displaystyle{ \Re\frac{1+iz}{1-iz}=\frac{1-x^2-y^2}{(1+y)^2+x^2}=1\\\\
1-x^2-y^2=(1+y)^2+x^2\\
x^2+y^2+y=0\\
x^2+\left( y+\frac{1}{2}\right)^2=\left( \frac{1}{2}\right)^2}\)
1-x^2-y^2=(1+y)^2+x^2\\
x^2+y^2+y=0\\
x^2+\left( y+\frac{1}{2}\right)^2=\left( \frac{1}{2}\right)^2}\)