\(\displaystyle{ (7 - 2i) + (5 + 4i) = 7 -2i + 5 + 4i = 12 + 2i\\
(2 + \sqrt{5} i) - (6 - \sqrt{ 7} i) = 2 + \sqrt{5} i - 6 + \sqrt{7} i = - 4 + ( \sqrt{5} - \sqrt{7} )i}\)
działania na liczbach zespolonych
działania na liczbach zespolonych
Ostatnio zmieniony 10 paź 2012, o 11:24 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Czy ja to dobrze rozwiązałem?
No tak, przeoczenie. Dziękuje.
Jeszcze mam pytanie co do potęgowania.
\(\displaystyle{ (3-2i) ^{3}}\) doszedłem do \(\displaystyle{ -9-54i-8i ^{3}}\) zakładam, że nie popełniłem błędów w obliczeniach, chociaż jeszcze tego nie sprawdzałem. Pytanie: czy to wszystko? A może\(\displaystyle{ i ^{3}}\) można zapisać w postaci \(\displaystyle{ i \cdot i ^{2}}\) a później \(\displaystyle{ i ^{2}}\) jako -1, czyli \(\displaystyle{ i ^{3} = -i}\) ?
Jeszcze mam pytanie co do potęgowania.
\(\displaystyle{ (3-2i) ^{3}}\) doszedłem do \(\displaystyle{ -9-54i-8i ^{3}}\) zakładam, że nie popełniłem błędów w obliczeniach, chociaż jeszcze tego nie sprawdzałem. Pytanie: czy to wszystko? A może\(\displaystyle{ i ^{3}}\) można zapisać w postaci \(\displaystyle{ i \cdot i ^{2}}\) a później \(\displaystyle{ i ^{2}}\) jako -1, czyli \(\displaystyle{ i ^{3} = -i}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 19 lis 2009, o 15:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 156 razy
Czy ja to dobrze rozwiązałem?
Dokładnie tak \(\displaystyle{ i ^{3} = -i}\) - wykorzystaj to w swoich obliczeniach, żeby uprościć wynik bardziej.
Czy ja to dobrze rozwiązałem?
Ok, dzięki. Właśnie doszedłem do takiej postaci z potęgą stopnia trzeciego, a wiedziałem, że to trzeba będzie jakoś uprościć, bo w dalszej części polecenia trzeba było podać interpretacje geometryczną.