Przekształć na postać trygonometryczna

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
danielek5674773
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 paź 2012, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Przekształć na postać trygonometryczna

Post autor: danielek5674773 »

\(\displaystyle{ z=-7-7j}\)

Moduł = \(\displaystyle{ 7\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha = - \frac{ \sqrt{2} }{2} \\
\sin \alpha = - \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)


\(\displaystyle{ 7\sqrt{2} \left( \cos 225^{\circ}+j\sin 225^{\circ} \right )}\)

Witam , mam pytanie odnośnie tych stopni , a mianowicie skąd one się wzięły
Mam kalkulator casio fx570ES PLUS ale nie mam pojęcia jak to na nim zrobić.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2012, o 22:00 przez ares41, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Przekształć na postać trygonometryczna

Post autor: steal »

danielek5674773 pisze:Z=-1+2j
Modół = \(\displaystyle{ 7\sqrt{2}}\)
ModUł ma inną wartość niż przez Ciebie podana.
ODPOWIEDZ