Mógłby ktoś podać Mi poprawne wyniki do przykładów?
1. \(\displaystyle{ \frac{-i}{1+i}\left(3 +i\right)-2}\)
2. \(\displaystyle{ \frac{2}{1-i}}\)
3. \(\displaystyle{ \frac{4-i}{2+i} +i-3}\)
Tego przykładu nie umiem ruszyć, ktoś mógłby podpowiedzieć lub rozwiązać? Jeżeli ktoś zdecyduje się podpowiedzieć prosiłbym o poprawna odpowiedz.
\(\displaystyle{ \frac{1+yi}{x-2i} = 3i-1}\)
Dziękuję.
Podanie wyników i rozwiazanie 1 przykladu
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Podanie wyników i rozwiazanie 1 przykladu
\(\displaystyle{ \frac{1+yi}{x-2i} = 3i-1}\)
\(\displaystyle{ x \neq 2i}\)
\(\displaystyle{ 1+yi=(3i-1)(x-2i)=(6-x)+(2+3x)i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} Re: 1=6-x \\ Im: y=2+3x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=5 \\ y=17 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ x \neq 2i}\)
\(\displaystyle{ 1+yi=(3i-1)(x-2i)=(6-x)+(2+3x)i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} Re: 1=6-x \\ Im: y=2+3x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=5 \\ y=17 \end{cases}}\)