wartość urojona i rzeczywista
wartość urojona i rzeczywista
jak obliczyć część rzeczywistą i urojoną krok po kroku liczby \(\displaystyle{ \left(3-2i \right) ^{2}+ \frac{1+i}{i\left( i+1\right) }}\) bo wyszło mi \(\displaystyle{ 5-13i}\) ale nie wydaje mi się żeby to było dobrze
Ostatnio zmieniony 6 paź 2012, o 17:38 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
wartość urojona i rzeczywista
\(\displaystyle{ \left( 3-2i\right)^2=9-12i-4 =5-12i\\
\frac{1+i}{i^2+i}= \frac{1+i}{i-1}= \frac{(1+i)^2}{i^2-1}= \frac{1+2i-1}{-2}=-i \\
Re(5-12i-i)=5 \\
Im(5-12i-i)=-13}\)
a więc masz dobrze
\frac{1+i}{i^2+i}= \frac{1+i}{i-1}= \frac{(1+i)^2}{i^2-1}= \frac{1+2i-1}{-2}=-i \\
Re(5-12i-i)=5 \\
Im(5-12i-i)=-13}\)
a więc masz dobrze