Liczba zespolona czwartego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Liczba zespolona czwartego stopnia
zrobilem tak
\(\displaystyle{ t=x^2 \\
4t^2+6ti-8=0\\
\Delta\sub{t} = 36i^2 +32= -4\\
\sqrt\Delta\sub{t} = \pm 2i \\
\\
t\sub{1} = -4i\\
t\sub{2} = -2i\\}\)
dochodzę do etapu w którym dostaje:
\(\displaystyle{ x^2=-4i \vee x^2=-2i}\)
I nie wiem co dalej z tym zrobić
\(\displaystyle{ t=x^2 \\
4t^2+6ti-8=0\\
\Delta\sub{t} = 36i^2 +32= -4\\
\sqrt\Delta\sub{t} = \pm 2i \\
\\
t\sub{1} = -4i\\
t\sub{2} = -2i\\}\)
dochodzę do etapu w którym dostaje:
\(\displaystyle{ x^2=-4i \vee x^2=-2i}\)
I nie wiem co dalej z tym zrobić
Ostatnio zmieniony 6 paź 2012, o 21:57 przez patlas, łącznie zmieniany 1 raz.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Liczba zespolona czwartego stopnia
\(\displaystyle{ x^2=-4i \vee x^2=-2i}\)
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{-4i}\ \vee\ x=\sqrt{-4i}\ \vee\ x=-\sqrt{-2i}\ \vee\ x=\sqrt{-2i}}\)
\(\displaystyle{ \color{magenta}\sqrt{-1}=i\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \sqrt{i}=\frac{\sqrt2}{2}(1+i)}\)
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{-4i}\ \vee\ x=\sqrt{-4i}\ \vee\ x=-\sqrt{-2i}\ \vee\ x=\sqrt{-2i}}\)
\(\displaystyle{ \color{magenta}\sqrt{-1}=i\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \sqrt{i}=\frac{\sqrt2}{2}(1+i)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 272
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 1 raz
Liczba zespolona czwartego stopnia
Czy moglabyś mi wyjaśnić skąd wzięly się wyniki zaznaczone na różowo?
Ostatnio zmieniony 6 paź 2012, o 21:47 przez patlas, łącznie zmieniany 2 razy.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Liczba zespolona czwartego stopnia
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{-4i}=-\sqrt{-1}\cdot\sqrt4\cdot\sqrt{i}=-i\cdot2\cdot\frac{\sqrt2}{2}\cdot(1+i)=\sqrt2\cdot(-i)\cdot(1+i)=\sqrt2(-i-i^2)=\sqrt2(1-i)}\)
z resztą już powinieneś sobie poradzić
z tym, że teraz rozwiązujemy równanie inne niż wyjściowe, bez \(\displaystyle{ 4}\) przy \(\displaystyle{ x^4}\)
z resztą już powinieneś sobie poradzić
z tym, że teraz rozwiązujemy równanie inne niż wyjściowe, bez \(\displaystyle{ 4}\) przy \(\displaystyle{ x^4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Liczba zespolona czwartego stopnia
Ale to przecież błędny zapis w pierwszej linijce i zwykła nieprawda w drugiej linijce.bb314 pisze:\(\displaystyle{ x=-\sqrt{-4i}\ \vee\ x=\sqrt{-4i}\ \vee\ x=-\sqrt{-2i}\ \vee\ x=\sqrt{-2i}}\)
\(\displaystyle{ \color{magenta}\sqrt{-1}=i\ \ \ \ \ \ \ \ \ \ \sqrt{i}=\frac{\sqrt2}{2}(1+i)}\)
Pierwiastek z liczby zespolonej to nie liczba, tylko zbiór liczb.
Q.
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
Liczba zespolona czwartego stopnia
To, że z liczby zespolonej są zawsze dwa pierwiastki drugiego stopnia, nie oznacza, żeQń pisze: ... i zwykła nieprawda w drugiej linijce.
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i}\)
nie jest prawdą.
A do rozwiązania przedmiotowego zadania wystarczy podstawić tylko tę jedną wartość pierwiastka drugiego stopnia w miejsce \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Liczba zespolona czwartego stopnia
Owszem, oznacza.bb314 pisze:To, że z liczby zespolonej są zawsze dwa pierwiastki drugiego stopnia, nie oznacza, że
\(\displaystyle{ \sqrt{-1}=i}\)
nie jest prawdą.
Bo wynikanie:
\(\displaystyle{ x^2=-1 \Rightarrow x=i}\)
jest fałszywe. A jeśli już upieramy się przy stosowaniu napisu \(\displaystyle{ \sqrt{-1}}\) (ja uważam, że lepiej go unikać), to należy przez ten napis rozumieć zbiór rozwiązań równania \(\displaystyle{ x^2=-1}\), a nie żadną konkretną liczbę.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Liczba zespolona czwartego stopnia
Użyłaś - stwierdziłaś bowiem, że jeśli liczba jest pierwiastkiem drugiego stopnia z \(\displaystyle{ -1}\), to jest równa \(\displaystyle{ i}\).bb314 pisze:Nigdzie nie użyłam takiego wynikania
Q.