Witam wszystkich
Mam problem w jaki sposób zabrać się za dwa zadania.
Treść: Przedstaw w postaci trygonometrycznej:
a) \(\displaystyle{ -2( \cos\pi + i \sin\pi)}\)
b) \(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{3} - i\sin\frac{\pi}{3}}\)
Wstępnie tak jak to sobie starałem zrobić(ale czy dobrze to już inna bajka)
W a) \(\displaystyle{ |z|=2}\) a postać \(\displaystyle{ 2(\cos0 + i\sin0)}\)
a b) \(\displaystyle{ |z|=1}\)
Prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze robię, ewentualnie o instrukcje krok po kroku, ponieważ co to są liczby zespolone dowiedziałem się wczoraj
Postać trygonometryczna(w liczbie sin cos)
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 paź 2012, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Web
- Podziękował: 2 razy
Postać trygonometryczna(w liczbie sin cos)
O dzięki
A drugie mam dobrze? Proszę o sprawdzenie.
Wyszło mi \(\displaystyle{ 1 \left( \cos \frac{5\pi}{3}+i\sin \frac{5\pi}{3} \right)}\)
A drugie mam dobrze? Proszę o sprawdzenie.
Wyszło mi \(\displaystyle{ 1 \left( \cos \frac{5\pi}{3}+i\sin \frac{5\pi}{3} \right)}\)
Ostatnio zmieniony 6 paź 2012, o 00:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.