interpretacja geometryczna
interpretacja geometryczna
Określić geometrycznie zbiory punktów płaszczyzny zespolonej:
D={\(\displaystyle{ z C}\): re\(\displaystyle{ \frac{z-1}{z+1}=0}\)}
D={\(\displaystyle{ z C}\): re\(\displaystyle{ \frac{z-1}{z+1}=0}\)}
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
interpretacja geometryczna
\(\displaystyle{ z=a+bi\\
\Re{(\frac{z-1}{z+1})}=\Re{(\frac{(a-1)+bi}{(a+1)+bi})}=\Re{(\frac{((a-1)+bi)((a+1)-bi)}{(a+1)^{2}+b^{2}})}=\\
=\Re{(\frac{a^{2}-1+abi-bi+abi+bi-b^{2}}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}=\Re{(\frac{(a^{2}-1-b^{2})+(2ab)i}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}=\\
=\Re{(\frac{a^{2}-1-b^{2}}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}+i\frac{2ab}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}=\frac{a^{2}-1-b^{2}}{(a+1)^{2}+b^{2}}}}=0\\
\mbox{poniewaz }\;\; \forall\limits_{a,b\in \mathbb{R}}(a+1)^{2}+b^{2}\geq 0\;\;\mbox{wiec: }\\
a^{2}-1-b^{2}=0\\
b^{2}=a^{2}-1\\
b=\pm \sqrt{a^{2}-1}}\)
\Re{(\frac{z-1}{z+1})}=\Re{(\frac{(a-1)+bi}{(a+1)+bi})}=\Re{(\frac{((a-1)+bi)((a+1)-bi)}{(a+1)^{2}+b^{2}})}=\\
=\Re{(\frac{a^{2}-1+abi-bi+abi+bi-b^{2}}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}=\Re{(\frac{(a^{2}-1-b^{2})+(2ab)i}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}=\\
=\Re{(\frac{a^{2}-1-b^{2}}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}+i\frac{2ab}{(a+1)^{2}+b^{2}}})}=\frac{a^{2}-1-b^{2}}{(a+1)^{2}+b^{2}}}}=0\\
\mbox{poniewaz }\;\; \forall\limits_{a,b\in \mathbb{R}}(a+1)^{2}+b^{2}\geq 0\;\;\mbox{wiec: }\\
a^{2}-1-b^{2}=0\\
b^{2}=a^{2}-1\\
b=\pm \sqrt{a^{2}-1}}\)
Ostatnio zmieniony 6 mar 2007, o 18:06 przez Calasilyar, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
interpretacja geometryczna
Chyba jednak nie....Calasilyar pisze:\(\displaystyle{ \mbox{poniewaz }\;\; \forall\limits_{a,b\in \mathbb{R}}(a+1)^{2}+b^{2}>0}\)
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
interpretacja geometryczna
\(\displaystyle{ \mbox{poniewaz }\;\; \forall\limits_{a,b\in \mathbb{R}}(a+1)^{2}+b^{2}\geq 0}\)
racja (zrobiłem skrót z warunkiem, że mianownik \(\displaystyle{ (a+1)^{2}+b^{2}\neq 0}\))
racja (zrobiłem skrót z warunkiem, że mianownik \(\displaystyle{ (a+1)^{2}+b^{2}\neq 0}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 mar 2007, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: k. Szczecina
interpretacja geometryczna
w efekcie wyjda dwie proste, tak??Określić geometrycznie zbiory punktów płaszczyzny zespolonej:
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
interpretacja geometryczna
tam jest taki pierwiastek... i jeszcze kwadrat... coś mi to na prostą nie wygląda ale dwie krzywe to tak
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 6 mar 2007, o 22:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: k. Szczecina
interpretacja geometryczna
no tak, moga byc parabolki, poprawiam sie, ale jak spierwiastkujesz kwadrat to nie wyjdzie prosta?