Wyznaczyc...

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
micsie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 26 maja 2006, o 23:49
Płeć: Mężczyzna

Wyznaczyc...

Post autor: micsie »

Wyznaczyc liczby rzeczywiste x i y spełniające równanie.

(2-4i)x+(-1+i)y=(1-5i)


kompletnie nie mam pomysłu jak sie za to zabrac?
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2656
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Wyznaczyc...

Post autor: Calasilyar »

\(\displaystyle{ 2x-4xi-y+yi=1-5i\\
(2x-y)+i(-4x+y)=1+i(-5)\\
\begin{cases} 2x-y=1\\-4x+y=-5\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ