a)\(\displaystyle{ \sqrt{5-i12}}\)
no właściwie na pozór nic trudnego, problemy pojawiły się juz przy zamianie nie postac trygonometryczną. Nie moge znalezc argumentu.
pierwiastek liczby zespolonej
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
pierwiastek liczby zespolonej
przy sinusie równym \(\displaystyle{ -\frac{12}{13}}\) chyba tylko pozostają tablice
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
pierwiastek liczby zespolonej
A może można zrobić to bez postaci trygonometrycznej...?
np.:
\(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}\;=\; \sqrt{9-2\cdot3\cdot2i-4}\; =\; \sqrt{(3-2i)^2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}\;=\; 3-2i}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}\;=\; -3+2i}\)
Pozdrawiam
np.:
\(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}\;=\; \sqrt{9-2\cdot3\cdot2i-4}\; =\; \sqrt{(3-2i)^2}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}\;=\; 3-2i}\) lub \(\displaystyle{ \sqrt{5-12i}\;=\; -3+2i}\)
Pozdrawiam