prosta zespolona
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
prosta zespolona
Witam. Mógłby mnie ktoś nakierować na rozwiązanie takiej zespolonej:
\(\displaystyle{ z^4+2z^2+i=0}\)
\(\displaystyle{ z^4+2z^2+i=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
prosta zespolona
chyba chodzi o to że jest funkcja kwadratowa \(\displaystyle{ f(x)=ax^2+bx+c}\) i on chce przyjąć \(\displaystyle{ i}\) za \(\displaystyle{ c}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
prosta zespolona
\(\displaystyle{ \begin{cases} z^4+2z^2+i=0\\
t = z^2 \end{cases} \Rightarrow t ^{2} +2t+i=0}\)
Dalej rozmwiązjusz z delty trójmian kwadratowy.
t = z^2 \end{cases} \Rightarrow t ^{2} +2t+i=0}\)
Dalej rozmwiązjusz z delty trójmian kwadratowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
prosta zespolona
Ale co dalej ? do jakiej postaci mam dojść??
Podstawiłem za \(\displaystyle{ z^2=t}\)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ t _{1} =-1+ \sqrt{i}}\)
\(\displaystyle{ t _{-1}=-1- \sqrt{i}}\)
później dałem ze \(\displaystyle{ z^2=-1+ \sqrt{i}}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ i= \frac{1}{2}}\)
co zrobic z tym fantem ?:d
Podstawiłem za \(\displaystyle{ z^2=t}\)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ t _{1} =-1+ \sqrt{i}}\)
\(\displaystyle{ t _{-1}=-1- \sqrt{i}}\)
później dałem ze \(\displaystyle{ z^2=-1+ \sqrt{i}}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ i= \frac{1}{2}}\)
co zrobic z tym fantem ?:d
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
prosta zespolona
Źle obliczyłeś miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ f(t)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} t _{1} = -1- \sqrt{1-i} \\
t _{2} = -1+ \sqrt{1-i} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} t _{1} = -1- \sqrt{1-i} \\
t _{2} = -1+ \sqrt{1-i} \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
prosta zespolona
co zrobić zeby wyjsc na postać \(\displaystyle{ x+iy}\) ???????
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2012, o 00:35 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
prosta zespolona
Aby obliczyć \(\displaystyle{ \sqrt{1+i}}\) rozwiąż takie równanie:
\(\displaystyle{ t^2=1+i}\)
Aby jest rozwiązać, należy zamienić liczbę \(\displaystyle{ 1+i}\) na postać trygonometryczną.
Czym się różni siedem znaków zapytania od jednego?
Sześcioma znakami zapytania. Ale to raczej do działu Podstawy Matematyki a nie Liczby Zespolone. Dasio11
\(\displaystyle{ t^2=1+i}\)
Aby jest rozwiązać, należy zamienić liczbę \(\displaystyle{ 1+i}\) na postać trygonometryczną.
Czym się różni siedem znaków zapytania od jednego?
Sześcioma znakami zapytania. Ale to raczej do działu Podstawy Matematyki a nie Liczby Zespolone. Dasio11