Mam problem z zaznaczeniem na płaszczyźnie zespolonej krzywej:
\(\displaystyle{ \left| z\right|= 3+ arg(z)}\)
Jak poradzić sobie z arg(z), da się go przedstawić w jakiejś innej postaci?
Proszę o pomoc.
/edit.
Czy dobrze myślę, będzie to spirala Archimedesa, o początku w punkcie (3,0) ?
Zaznaczenie na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Zaznaczenie na płaszczyźnie zespolonej
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2012, o 11:58 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Zaznaczenie na płaszczyźnie zespolonej
Tak
\(\displaystyle{ z=r e^{i \varphi}}\)
\(\displaystyle{ |z|=r}\)
\(\displaystyle{ \arg z=\varphi}\)
\(\displaystyle{ r=3+\varphi}\)
\(\displaystyle{ z=r e^{i \varphi}}\)
\(\displaystyle{ |z|=r}\)
\(\displaystyle{ \arg z=\varphi}\)
\(\displaystyle{ r=3+\varphi}\)