Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 8 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Proszę o wskazówki.
Zilustruj następujący zbiór na płaszczyźnie zespolonej: \(\displaystyle{ \left\{ z \in \CC : \left| \frac{4i-3}{3i-z} \right| \ge 5 \right\}}\)
Zilustruj następujący zbiór na płaszczyźnie zespolonej: \(\displaystyle{ \left\{ z \in \CC : \left| \frac{4i-3}{3i-z} \right| \ge 5 \right\}}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, o 23:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Najpierw pomnóż licznik i mianownik przez sprzezenie mianownika;) a potem liczysz moduł
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 8 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ z=x+iy}\)
\(\displaystyle{ \frac{4i-3}{3i-z}=\frac{3-4i}{z-3i}=\frac{3-4i}{x+iy-3i}=\frac{3-4i}{x+i(y-3)} \cdot \frac{x-i(y-3)}{x-i(y-3)}}\)
Czy o to chodziło?
\(\displaystyle{ \frac{4i-3}{3i-z}=\frac{3-4i}{z-3i}=\frac{3-4i}{x+iy-3i}=\frac{3-4i}{x+i(y-3)} \cdot \frac{x-i(y-3)}{x-i(y-3)}}\)
Czy o to chodziło?
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2012, o 00:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
\(\displaystyle{ \left| 4i-3\right| \ge 5\left| 3i-z\right|}\)
moduł po lewej to \(\displaystyle{ 5}\) wiec
\(\displaystyle{ 1 \ge \left| 3i-z\right|}\)
a to jest odległość \(\displaystyle{ z}\) od środka układu o \(\displaystyle{ 3i}\),a ta odległość ma być \(\displaystyle{ \le 1}\),
może tak być?
moduł po lewej to \(\displaystyle{ 5}\) wiec
\(\displaystyle{ 1 \ge \left| 3i-z\right|}\)
a to jest odległość \(\displaystyle{ z}\) od środka układu o \(\displaystyle{ 3i}\),a ta odległość ma być \(\displaystyle{ \le 1}\),
może tak być?
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Nesquik pisze:\(\displaystyle{ \left| 4i-3\right| \ge 5\left| 3i-z\right|}\)
moduł po lewej to \(\displaystyle{ 5}\) wiec
\(\displaystyle{ 1 \ge \left| 3i-z\right|}\)
a to jest odległość \(\displaystyle{ z}\) od środka układu o \(\displaystyle{ 3i}\),a ta odległość ma być \(\displaystyle{ \le 1}\),
może tak być?
Może, ja bym jeszcze zrobił podstawienie \(\displaystyle{ z=x+iy}\), wtedy będzie ładnie widać co naszkicować.
\(\displaystyle{ 1 \ge \left| 3i-x-iy\right| \\
1 \ge \sqrt{(-x) ^{2} + (3-y) ^{2} } / ^{2} \\
1 \ge x^2 + (y-3) ^{2} \\}\)
Czyli rozwiązanie to koło o środku w punkcie \(\displaystyle{ (0,3)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 14 wrz 2012, o 10:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 8 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Wielkie dzięki za pomoc. Jeszcze w ramach doprecyzowania to ostateczną odpowiedzią jest koło o środku w punkcie (0,3) i promieniu 1 z wyłączeniem środka koła ?
-
- Użytkownik
- Posty: 72
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 8 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
W zadaniu jest nierówność (słaba), więc rozwiązaniem jest koło o promiuniu 1, o środku w punkcie (0,3). Koło, czyli okrąg razem ze środkiem.
Gdyby była w zadaniu równość, wtedy rozwiązaniem był by sam okrąg.
Gdyby była w zadaniu równość, wtedy rozwiązaniem był by sam okrąg.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Zilustruj zbiór na płaszczyźnie zespolonej
Z koła nie da się wyciąć wektora, bo wektor nie należy do ani nie zawiera się w kole.
Rozwiązaniem jest koło bez środka, chyba że są jakieś powody, dla których jeszcze jakiś punkt koła nie spełnia nierówności.
Rozwiązaniem jest koło bez środka, chyba że są jakieś powody, dla których jeszcze jakiś punkt koła nie spełnia nierówności.