Nie umiem kompletnie liczb zespolonych a mam do rozwiązania następujące (zapewne proste) równanie:
z�-iz�+z=0
W zbiorze l.zespolonych rozwiąż.....
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
W zbiorze l.zespolonych rozwiąż.....
\(\displaystyle{ z^3-iz^2+z=0\\z(z^2-iz+1)=0}\)
Stad:
\(\displaystyle{ z=0 \quad \quad z^2-iz+1=0}\)
Rozpatrzmy:
\(\displaystyle{ z^2-iz+1=0\\\Delta=i^2-4=-5=5i^2\\\sqrt{\Delta}=\sqrt{5}i}\)
itd...
[edit] za pozno
Stad:
\(\displaystyle{ z=0 \quad \quad z^2-iz+1=0}\)
Rozpatrzmy:
\(\displaystyle{ z^2-iz+1=0\\\Delta=i^2-4=-5=5i^2\\\sqrt{\Delta}=\sqrt{5}i}\)
itd...
[edit] za pozno