Rozwiązanie równania zespolonego z^8

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Phobos71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 4 mar 2012, o 15:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 8 razy

Rozwiązanie równania zespolonego z^8

Post autor: Phobos71 »

Mam problem z równaniem: \(\displaystyle{ z ^{8} = (4+3 \cdot i) ^{8}}\)
Macie pomysł, jak go rozwiązać? Problem polega na tym, że wychodzi \(\displaystyle{ \cos x= \frac{4}{5}}\), więc nie mam jak policzyć kąta.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Rozwiązanie równania zespolonego z^8

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ z^8=(4+3i)^8\iff z=\varepsilon_{k}(4+3i),\ k=0,1,...7}\),
gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_k}\) - kolejne pierwiastki ósmego stopnia z jedynki.
ODPOWIEDZ