Własności liczb zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
forgottenhopes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 5 razy

Własności liczb zespolonych

Post autor: forgottenhopes »

Punkty
\(\displaystyle{ z _{1}=1-3i}\),
\(\displaystyle{ z _{3}=-1+5i}\)
są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu.
Wyznaczyć położenia pozostałych wierzchołków tego kwadratu.
Nie mam pomysłu z jakiej własności skorzystać. Liczę na naprowadzenie
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1824
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 228 razy

Własności liczb zespolonych

Post autor: Marcinek665 »

Wyznacz najpierw środek kwadratu (wzór na środek odcinka o końcach w \(\displaystyle{ z_1}\), \(\displaystyle{ z_3}\)), a potem obróć \(\displaystyle{ z_1}\) oraz \(\displaystyle{ z_3}\) o \(\displaystyle{ 90^{\circ}}\) względem tego środka. Dla ułatwienia możesz "tymczasowo" dodać odpowiednią liczbę zespoloną do \(\displaystyle{ z_1}\) i \(\displaystyle{ z_3}\), żeby środek kwadratu znalazł się w środku płaszczyzny zespolonej - wtedy rachunki będą prostsze. Gdy już otrzymasz wynik, to z powrotem ją odejmiesz.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Własności liczb zespolonych

Post autor: pyzol »

Obarcamy mnożąc przez \(\displaystyle{ \cos \alpha + i\sin \alpha}\).
forgottenhopes
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 5 razy

Własności liczb zespolonych

Post autor: forgottenhopes »

Jakoś o tym nie pomyślałam. Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ