a)Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ z^4+2z^3+9z^2+8z+20=0}\) w dziedzinie zespolonej, wiedząc że \(\displaystyle{ z=2i}\) jest jednym z rozwiązań.
b)Niech \(\displaystyle{ w_1=-4+3i}\) oraz \(\displaystyle{ w_5=4-3i}\) bedą przeciwległymi wierzchołkami ośmiokąta foremnego na płaszczyźnie zespolonej. Wykorzystując własności liczb zespolonych, wyznacz postać algebraiczną liczb zespolonych odpowiadających pozostałym wierzchołkom tego ośmiokąta.
równanie liczb zespolonych
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
równanie liczb zespolonych
Z zasadniczego tw. algebry wynika, że równanie ma w dziedzinie zespolonej cztery pierwiastki. W postaci iloczynowej będzie to wyglądało następująco:
\(\displaystyle{ (z-2i)(z-A)(z-B)(z-C)= 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ A,B,C}\) są nieznanymi liczbami zespolonymi
Wymnóż te nawiasy, a następnie porównaj każde wyrażenie stojące przed kolejnymi potęgami \(\displaystyle{ z}\)-ta, z odpowiadającą mu liczbą stojącą w danym w treści równaniu.
\(\displaystyle{ (z-2i)(z-A)(z-B)(z-C)= 0}\)
gdzie \(\displaystyle{ A,B,C}\) są nieznanymi liczbami zespolonymi
Wymnóż te nawiasy, a następnie porównaj każde wyrażenie stojące przed kolejnymi potęgami \(\displaystyle{ z}\)-ta, z odpowiadającą mu liczbą stojącą w danym w treści równaniu.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
równanie liczb zespolonych
steal, nieznane są tylko dwie liczby zespolone,
sprzężenie też jest pierwiastkiem
Co do a)
Sprzężenie podanego pierwiastka jest także pierwiastkiem
więc ze wzoru Viete na sumę i iloczyn dostajesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2i+2i+z_{3}+z_{4}=-2\\ \left( -2i\right)\left( 2i\right)z_{3}z_{4}=20 \end{cases}\\
\begin{cases} z_{3}+z_{4}=-2\\ 4z_{3}z_{4}=20 \end{cases}\\
\begin{cases} z_{3}+z_{4}=-2\\ z_{3}z_{4}=5 \end{cases}\\
\left( z^2+4\right)\left( z^2+2z+5\right) =0\\}\)
sprzężenie też jest pierwiastkiem
Co do a)
Sprzężenie podanego pierwiastka jest także pierwiastkiem
więc ze wzoru Viete na sumę i iloczyn dostajesz
\(\displaystyle{ \begin{cases} -2i+2i+z_{3}+z_{4}=-2\\ \left( -2i\right)\left( 2i\right)z_{3}z_{4}=20 \end{cases}\\
\begin{cases} z_{3}+z_{4}=-2\\ 4z_{3}z_{4}=20 \end{cases}\\
\begin{cases} z_{3}+z_{4}=-2\\ z_{3}z_{4}=5 \end{cases}\\
\left( z^2+4\right)\left( z^2+2z+5\right) =0\\}\)
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
równanie liczb zespolonych
A tak, faktycznie, masz rację.mariuszm pisze:steal, nieznane są tylko dwie liczby zespolone,
sprzężenie też jest pierwiastkiem