\(\displaystyle{ z= \frac{a \cdot i \cdot b \cdot c}{a+i \cdot b \cdot c} +i \cdot b \cdot d}\)
gdzie a,b,c,d to wartości stałe
Z góry dziękuję za pomoc.
wyznaczyć cześć rzeczywistą i urojoną liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sie 2012, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
wyznaczyć cześć rzeczywistą i urojoną liczby
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, o 23:02 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- bb314
- Użytkownik
- Posty: 871
- Rejestracja: 3 sie 2012, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Namysłów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 321 razy
wyznaczyć cześć rzeczywistą i urojoną liczby
\(\displaystyle{ z= \frac{a \cdot i \cdot b \cdot c}{a+i \cdot b \cdot c} +i \cdot b \cdot d}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{abci(a-bci)}{(a+bci)(a-bci)}+bdi=\frac{a^2bci-ab^2c^2i^2}{a^2-b^2c^2i^2}+bdi=\frac{a^2bci+ab^2c^2}{a^2+b^2c^2}+bdi=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{a^2bci+ab^2c^2+a^2bdi+b^3c^2di}{a^2+b^2c^2}=\frac{ab^2c^2}{a^2+b^2c^2}+\frac{a^2bc+a^2bd+b^3c^2d}{a^2+b^2c^2}\cdot i}\)
\(\displaystyle{ Re(z)=\frac{ab^2c^2}{a^2+b^2c^2}}\)
\(\displaystyle{ Im(z)=\frac{a^2bc+a^2bd+b^3c^2d}{a^2+b^2c^2}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{abci(a-bci)}{(a+bci)(a-bci)}+bdi=\frac{a^2bci-ab^2c^2i^2}{a^2-b^2c^2i^2}+bdi=\frac{a^2bci+ab^2c^2}{a^2+b^2c^2}+bdi=}\)
\(\displaystyle{ =\frac{a^2bci+ab^2c^2+a^2bdi+b^3c^2di}{a^2+b^2c^2}=\frac{ab^2c^2}{a^2+b^2c^2}+\frac{a^2bc+a^2bd+b^3c^2d}{a^2+b^2c^2}\cdot i}\)
\(\displaystyle{ Re(z)=\frac{ab^2c^2}{a^2+b^2c^2}}\)
\(\displaystyle{ Im(z)=\frac{a^2bc+a^2bd+b^3c^2d}{a^2+b^2c^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 27 sie 2012, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa