Jak w tytule:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6} \le arg \frac{z(1+i)}{-1+i} \le \frac{\pi}{3}}\)
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory
Najpierw zacznij od pomnożenia przez sprzężenie mianownika całego wyrażenia (licznik i mianownik oddzielnie)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory
Wyszło:
\(\displaystyle{ \frac {z(-2i)}{2} = -zi}\)
tak?
\(\displaystyle{ \frac {z(-2i)}{2} = -zi}\)
tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 13 razy
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory
Można go zapisać jako sumę argumentów, czyli
\(\displaystyle{ \arg z + \arg (-i)}\)
\(\displaystyle{ \arg z + \arg (-i)}\)
- wiskitki
- Użytkownik
- Posty: 503
- Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 176 razy
- Pomógł: 29 razy
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory
\(\displaystyle{ \frac{z(1+i)}{i-1}= \frac{z(1+i)^2}{i^2-1}=- \frac{z(1+2i-1)}{2}=- \frac{2iz}{2}=-iz}\)
czyli \(\displaystyle{ \arg(-iz)=\arg(z)+arg(-i)}\)
\(\displaystyle{ v=0-i \\ |v|=1 \\ \cos\varphi=0 \\ \sin\varphi=-1 \varphi=\frac{3}{2}\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}-\frac{3}{2}\pi<\arg z<\frac{\pi}{3}-\frac{3}{2}\pi \\
- \frac{4}{3}\pi<\arg z<-\frac{7}{6}\pi}\)
Czyli chyba trzeba narysować proste wychodzące z początku układu i tworzące z osią odciętych kąty \(\displaystyle{ - \frac{4}{3}\pi}\) i \(\displaystyle{ -\frac{7}{6}\pi}\), a potem zaznaczyć obszar pomiędzy nimi.
czyli \(\displaystyle{ \arg(-iz)=\arg(z)+arg(-i)}\)
\(\displaystyle{ v=0-i \\ |v|=1 \\ \cos\varphi=0 \\ \sin\varphi=-1 \varphi=\frac{3}{2}\pi}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}-\frac{3}{2}\pi<\arg z<\frac{\pi}{3}-\frac{3}{2}\pi \\
- \frac{4}{3}\pi<\arg z<-\frac{7}{6}\pi}\)
Czyli chyba trzeba narysować proste wychodzące z początku układu i tworzące z osią odciętych kąty \(\displaystyle{ - \frac{4}{3}\pi}\) i \(\displaystyle{ -\frac{7}{6}\pi}\), a potem zaznaczyć obszar pomiędzy nimi.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 sie 2012, o 21:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
Zaznaczyć na płaszczyźnie zespolonej zbiory
Skąd się wzięło \(\displaystyle{ arg(-iz) = arg(-i) + arg(z)}\) ?
-- 9 paź 2012, o 20:47 --
Dobra już wiem - wzory de Moivre'a
-- 9 paź 2012, o 20:47 --
Dobra już wiem - wzory de Moivre'a