Interpetacja na płaszczyźnie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ibag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 13 sty 2012, o 17:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 13 razy

Interpetacja na płaszczyźnie

Post autor: ibag »

Jak zineterpretować na płaszczyźnie:

\(\displaystyle{ \left| z\right| <}\)arg\(\displaystyle{ z}\),

gdy \(\displaystyle{ 0 \le}\)arg\(\displaystyle{ z < 2\pi}\)
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Interpetacja na płaszczyźnie

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ |z|=\arg(z)}\) to spirala Archimedesa, tutaj mamy obszar wewnątrz jednej "pętli".
ODPOWIEDZ