Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
Witam, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych równań gdyż nie mogę sobie z nimi poradzić.
1. Znajdź rozwiązania równań:
\(\displaystyle{ iz ^{2} +(1-5i)z-3(1-2i)=0}\)
\(\displaystyle{ z ^{ \frac{8}{3} }=-1+ \sqrt{3i}}\)
\(\displaystyle{ z ^{3}=(2+i) ^{4}}\)
Z góry bardzo dziękuję !
1. Znajdź rozwiązania równań:
\(\displaystyle{ iz ^{2} +(1-5i)z-3(1-2i)=0}\)
\(\displaystyle{ z ^{ \frac{8}{3} }=-1+ \sqrt{3i}}\)
\(\displaystyle{ z ^{3}=(2+i) ^{4}}\)
Z góry bardzo dziękuję !
Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
Witaj, niestety ja zbyt nie mam o tym pojęcia wyjaśni ktoś dokładnie.
W pierwszym delta wychodzi mi -21i co z tym fantem?
W pierwszym delta wychodzi mi -21i co z tym fantem?
Ostatnio zmieniony 24 sie 2012, o 22:22 przez lukii1, łącznie zmieniany 1 raz.
Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
Ale co dokładniej? Co to jest delta? Przypomnij sobie z liceum
Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
\(\displaystyle{ delta=(1-5i) ^{2}-4i(3+6i)}\)
\(\displaystyle{ delta=1-10i-25-12i+24}\)
\(\displaystyle{ delta=-22i}\)
\(\displaystyle{ delta=1-10i-25-12i+24}\)
\(\displaystyle{ delta=-22i}\)
Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
\(\displaystyle{ \Delta=(1-5i) ^{2}+4i(3+6i)}\)
Tak to powinno wyglądać
Tak to powinno wyglądać
Znajdź rozwiązania równań zespolonych.
Teraz po uwzględnieniu Twojej poprawki:
\(\displaystyle{ delta=2i}\)
Podpowiesz mi jak sobie dalej z tym poradzić?
\(\displaystyle{ delta=2i}\)
Podpowiesz mi jak sobie dalej z tym poradzić?