Równanie zespolone - rozbieżność wyników
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Prosiłbym o sprawdzenie poprawności wyniku tego równania zespolonego:
\(\displaystyle{ 2 x^{2}+\left( -2-2i\right)z+\left( 2+i\right)=0}\)
Moje rozwiązania to kolejno:
\(\displaystyle{ z _{1}= \frac{1}{2}+ \frac{\left( 1- \sqrt{2} \right)i}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ z _{2}= \frac{1}{2}+ \frac{\left( 1+ \sqrt{2} \right)i}{2}}\)
Wolfram odwala jakieś cuda, a ja nie jestem pewien, bo ostatnio liczyłem takie równania w lutym...
\(\displaystyle{ 2 x^{2}+\left( -2-2i\right)z+\left( 2+i\right)=0}\)
Moje rozwiązania to kolejno:
\(\displaystyle{ z _{1}= \frac{1}{2}+ \frac{\left( 1- \sqrt{2} \right)i}{2}}\)
oraz
\(\displaystyle{ z _{2}= \frac{1}{2}+ \frac{\left( 1+ \sqrt{2} \right)i}{2}}\)
Wolfram odwala jakieś cuda, a ja nie jestem pewien, bo ostatnio liczyłem takie równania w lutym...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 sie 2010, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Mi wyszlo:
\(\displaystyle{ z _{1}= \frac{1-i}{2}
z _{2} = \frac{1+3i}{2}}\)
\(\displaystyle{ z _{1}= \frac{1-i}{2}
z _{2} = \frac{1+3i}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
To coś jak Wolframowi...
Mam pierwiastek z delty \(\displaystyle{ \sqrt{\partial} = \sqrt{-8}}\)
Później postawiam tylko do wzoru na pierwiastki równania kwadratowego...
Mam pierwiastek z delty \(\displaystyle{ \sqrt{\partial} = \sqrt{-8}}\)
Później postawiam tylko do wzoru na pierwiastki równania kwadratowego...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 sie 2010, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Dokladnie tak, z tym, ze mi wyszedl inny pierwiastek z delty:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \partial } = \sqrt{-16} = 4i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{ \partial } = \sqrt{-16} = 4i}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Tak, pamiętam że dwie wartości, ale wystarczy wybrać jedną, bo druga różni się minusem, który to minus pojawia się również naprzemiennie we wzorze na pierwiastki trójmianu, więc z grubsza to nie jest różnica... kiedyś jeszcze w LO zastanawiał mnie problem, dlaczego nie rozpatruje się dwóch przypadków pierwiastka z delty w trójmianie o współczynnikach rzeczywistych, ale nauczyciel którego zapytałem popatrzył na mnie jak na debila to i więcej nie pytałem...
Przeliczyłem to po raz 17, masz pełną rację, delta wyjdzie 16... matko ależ mi się przez te wakacje kalkulator w głowie zastał...
Przeliczyłem to po raz 17, masz pełną rację, delta wyjdzie 16... matko ależ mi się przez te wakacje kalkulator w głowie zastał...
Ostatnio zmieniony 19 sie 2012, o 20:45 przez strykul, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Cóż, bo pierwiastek rzeczywisty przyjmuje tylko jedną wartość...strykul pisze:kiedyś jeszcze w LO zastanawiał mnie problem, dlaczego nie rozpatruje się dwóch przypadków w trójmianie o współczynnikach rzeczywistych, ale nauczyciel którego zapytałem popatrzył na mnie jak na debila to i więcej nie pytałem...
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Jak 1 wartość, skoro zarówno 4 jak i -4 po podniesieniu do kwadratu daje 16?
Mnie uczyli, że
\(\displaystyle{ \sqrt{16}=\left| 4\right|}\) czyli było, nie było 2 wartości...
Mnie uczyli, że
\(\displaystyle{ \sqrt{16}=\left| 4\right|}\) czyli było, nie było 2 wartości...
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
...
gdzie tak Cię uczyli? Nawet zerknij na wykres pierwiastka
gdzie tak Cię uczyli? Nawet zerknij na wykres pierwiastka
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 sie 2010, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 5 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
Zgadzam się z miodzio1988. Zgodnie ze znanną mi definicją pierwiastka powinno być też -4i,
akurat nie wpływa to na wartość miejsc zerowych.
"Pierwiastkiem z liczby a stopnia b nazywa się taką liczbę c która podniesiona do b-tej potęgi jest równa a"
akurat nie wpływa to na wartość miejsc zerowych.
"Pierwiastkiem z liczby a stopnia b nazywa się taką liczbę c która podniesiona do b-tej potęgi jest równa a"
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie zespolone - rozbieżność wyników
O, znowu o tym dyskutują. Który to już raz? ^^
Podana wyżej definicja tyczy się pierwiastka algebraicznego. We wzorach na miejsca zerowe funkcji kwadratowej w rzeczywistych korzysta się z pierwiastka arytmetycznego. Pierwiastek arytmetyczny stopnia dwa liczbie \(\displaystyle{ y}\) przypisuje taką nieujemną liczbę \(\displaystyle{ x,}\) że \(\displaystyle{ y=x^2.}\) Dla \(\displaystyle{ y<0}\) takiego \(\displaystyle{ x}\) nie ma, więc pierwiastka arytmetycznego się ujemnym liczbom nie określa.
Podana wyżej definicja tyczy się pierwiastka algebraicznego. We wzorach na miejsca zerowe funkcji kwadratowej w rzeczywistych korzysta się z pierwiastka arytmetycznego. Pierwiastek arytmetyczny stopnia dwa liczbie \(\displaystyle{ y}\) przypisuje taką nieujemną liczbę \(\displaystyle{ x,}\) że \(\displaystyle{ y=x^2.}\) Dla \(\displaystyle{ y<0}\) takiego \(\displaystyle{ x}\) nie ma, więc pierwiastka arytmetycznego się ujemnym liczbom nie określa.