Przekształcenie równania

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

Przekształcenie równania

Post autor: wiskitki »

Jak z takiej postaci równania:
\(\displaystyle{ |z|^2 \cdot z=-(\overline{z})^3}\)
przejść do takiej?
\(\displaystyle{ |z|^2 \cdot |z|e^{i\varphi}=e^{i\pi} \cdot |z|^3e^{-3i\varphi}}\)
brzoskwinka1

Przekształcenie równania

Post autor: brzoskwinka1 »

\(\displaystyle{ z=|z|e^{i\varphi }}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} =|z|e^{-i\varphi }}\)
\(\displaystyle{ -1=e^{i\pi }}\)
i podstaw do równania.
ODPOWIEDZ