Pierwiastki liczby zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Suchawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2007, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Suchawa »

wszystkie pierwiastki z liczby \(\displaystyle{ \sqrt[3]{-4}}\)


podobno to proste ... jutro mam egzamin poprawkowy no i jakos nie moge sobie z tym poradzic -.- prosil bym o pomoc:) z gory dziekuje

Poprawiam temat i zapis w Latexu. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 5 mar 2007, o 01:46 przez Suchawa, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: rtuszyns »

Skorzystaj nieco zmodyfikowanego wzoru de Moivre'a na potęgowanie.
Suchawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2007, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Suchawa »

rozumiem ze to jedyny sposob na obliczenie tego >_>? bo powiem szczerze ze nienawidze tej metody i prawie zawsze sie gdzies walne wiec sobie to daruje no ale dziekuje ....

a w zadaniu


1.rozwiaz uklad rownan:
Kod:
{3x-2y+3z-5u=2
{x-y+2z+u=0
{2x+y-3u=3


obliczam to przenoszac z za znak rownosci. Robie macierz obliczam wyznacznik (w wypadku przeniesienia z -9)
nastepnie podstawiam to co jest za znakiem rownoci pod kolejne znaki x y u tworzac macierze
i dzieki temu obliczam x = wx/w itd
czy tak to sie liczy o.O?
Awatar użytkownika
Hamster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 16 razy

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Hamster »

Suchawa, Rysujesz macierz [A] i metoda eliminacji Gaussa.
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: rtuszyns »

Ale najpierw trzeba skorzystać z Tw. Kroneckera-Capelliego...
Suchawa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 lut 2007, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Suchawa »

czyli to co zrobilem jest zle? .... bo w sumie mialem ta metode w zeszycie ....
Awatar użytkownika
Hamster
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 5 lis 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 16 razy

Pierwiastki liczby zespolonej

Post autor: Hamster »

rtuszyns, Czemu najpierw ? Rozwiązujesz układ i dopiero wtedy patrzysz na rzędy A i B i wyciągasz wnioski.

Suchawa, maluj macierz.

\(\displaystyle{ w1-3w2}\)
\(\displaystyle{ w3-3w2}\)
---
\(\displaystyle{ w2+w1}\)
\(\displaystyle{ w3-3w1}\)
----
Zamieniasz miejscem w1 z w2.
Masz ładny trójkąt z niezerowymi elementami na przekątnej, na dole zera, po prawe 'coś'.
Więc \(\displaystyle{ rz.A = rz.B = 3 }\)

4-3 =1

Więc układ ma \(\displaystyle{ \infty}\) wiele rozwiązań zależnych od jednego parametru.
ODPOWIEDZ