Oblicz liczbę zespoloną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
acrios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 cze 2012, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy

Oblicz liczbę zespoloną

Post autor: acrios »

Oblicz:

\(\displaystyle{ \frac{-2 \sqrt{3+2i} ^{18}}{-4 \sqrt{3+4i} }}\)

Kompletnie nie wiem jak to ruszyć. Proszę o jaką radę na początek.-- 22 cze 2012, o 23:26 --Przepraszam, źle napisałem ten przykład. Edytować niestety się nie da własnych postów.
Przykład powinien wyglądać tak:

\(\displaystyle{ \frac{(-2 \sqrt{3}+ 2i)^{18} }{-4 \sqrt{3}+ 4i }}\)

Proszę o wsparcie
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Oblicz liczbę zespoloną

Post autor: Chromosom »

Zamień liczbę zespoloną na postać trygonometryczną. Oprócz tego pomnóż licznik i mianownik przez liczbę sprzężoną do liczby znajdującej się w mianowniku.
acrios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 cze 2012, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puławy

Oblicz liczbę zespoloną

Post autor: acrios »

Mam to zamienić na postać \(\displaystyle{ z=\left| z\right| (cos \alpha +sin \alpha i)}\) oddzielnie dla licznika i mianownika i później wstawić otrzymane postacie trygonometryczne jako ten ułamek, tak?
ODPOWIEDZ