narysuj krzywą na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
pan_x000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 112
Rejestracja: 31 sty 2010, o 12:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 34 razy

narysuj krzywą na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: pan_x000 »

Narysuj na płaszczyźnie zespolonej następujące krzywe/zbiory:
1) \(\displaystyle{ |z|=\mbox{arg}(-z)}\)
2) \(\displaystyle{ |z|=2+\mbox{arg}(z)}\)

Proszę o pomoc bo brak mi pomysłów
Ostatnio zmieniony 22 cze 2012, o 22:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

narysuj krzywą na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: octahedron »

W obu przypadkach to spirala Archimedesa:

\(\displaystyle{ 1)\,r=-\varphi\\\\
2)\,r=2+\varphi}\)
ODPOWIEDZ