płaszczyzna zespolona

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: Harahido »

Witam,
Dochodzę do pewnego etapu w rozwiązaniu i nie wiem co zrobić dalej.
Polecenie:
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej:
\(\displaystyle{ \left| z ^{2}- \overline{z} ^{2} \right| \ge 4}\)
Te z ze strzałką to sprzężenie.

Dlaczego ze strzałką, skoro w matematyce stosuje się inną symbolikę?

Po przekształceniach mam postać :\(\displaystyle{ \left| ixy \right| \ge 1}\)

Co z tym począć ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ |\text i\,xy|=xy}\), zatem ostatecznie \(\displaystyle{ |xy|\ge1}\).
Awatar użytkownika
Harahido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 284
Rejestracja: 9 maja 2010, o 17:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Silesia
Podziękował: 139 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: Harahido »

a dlaczego nie \(\displaystyle{ \left| xy\right| \ge 1}\)?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

płaszczyzna zespolona

Post autor: Chromosom »

Harahido, rzeczywiście - jeśli uwzględnimy wartości ujemne \(\displaystyle{ x,y}\), powinno być \(\displaystyle{ |xy|\ge1}\). Poprawiłem.
ODPOWIEDZ