Rówanie zespole
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rówanie zespole
Witam, mam problem z rozwiązaniem dwóch zadań:\(\displaystyle{ \left( \frac{z}{1-i} \right)^{3}=1}\) oraz \(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{1-i} \right)^{4}=1}\)
Proszę o wskazówki jak poradzić sobie z tym zadaniem.
Z góry dzięki.
Proszę o wskazówki jak poradzić sobie z tym zadaniem.
Z góry dzięki.
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
Rówanie zespole
a umiesz podnosić liczby zespolone do potęgi? bo to by sie przydało...
do luzaka25... nie do chromosoma;)-- 16 cze 2012, o 18:20 --Wpierw musisz zamienić na trygonometryczną postać... taka podpowiedź....
aby móc podnieść...
do luzaka25... nie do chromosoma;)-- 16 cze 2012, o 18:20 --Wpierw musisz zamienić na trygonometryczną postać... taka podpowiedź....
aby móc podnieść...
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rówanie zespole
Po przemnożeniu już się wszystko stało jasne, podnosić do potęgi umiem ale jakoś nie mogłem wpaść żeby to doprowadzić do postaci trygonometrycznej.
Wielkie dzięki bo strasznie się męczyłem z tym zadaniem -- 16 cze 2012, o 18:54 --A co zrobić jeśli zamiast liczby 1 jest z tj.\(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{z+i} \right)^{4}=1}\)
Wielkie dzięki bo strasznie się męczyłem z tym zadaniem -- 16 cze 2012, o 18:54 --A co zrobić jeśli zamiast liczby 1 jest z tj.\(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{z+i} \right)^{4}=1}\)
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rówanie zespole
W każdym z przypadków można skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ z^n=w^n\iff z=w\cdot \varepsilon_i}\) gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_i}\) to pierwiastki \(\displaystyle{ n}\)-tego stopnia z jedynki.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rówanie zespole
Można trochę jaśniej bo nie bardzo mogę sobie poradzić z zastosowanie tego wzoru w zadaniu.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rówanie zespole
No na przykład
\(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{z+i} \right)^{4}=1\iff \left( \frac{z-i}{z+i} \right)^{4}=1^4\iff \frac{z-i}{z+i}=\varepsilon_k}\)
gdzie za \(\displaystyle{ \varepsilon_k}\) wstawiasz kolejne pierwiastki 4. stopnia z jedynki, inaczej rozwiązania równania \(\displaystyle{ u^4=1}\), inaczej liczby postaci \(\displaystyle{ \varepsilon_k=\cos \frac{2k\pi}{4}+i\sin\frac{2k\pi}{4}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3}\). Oczywiście możesz najpierw wyznaczyć \(\displaystyle{ z}\).
\(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{z+i} \right)^{4}=1\iff \left( \frac{z-i}{z+i} \right)^{4}=1^4\iff \frac{z-i}{z+i}=\varepsilon_k}\)
gdzie za \(\displaystyle{ \varepsilon_k}\) wstawiasz kolejne pierwiastki 4. stopnia z jedynki, inaczej rozwiązania równania \(\displaystyle{ u^4=1}\), inaczej liczby postaci \(\displaystyle{ \varepsilon_k=\cos \frac{2k\pi}{4}+i\sin\frac{2k\pi}{4}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3}\). Oczywiście możesz najpierw wyznaczyć \(\displaystyle{ z}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rówanie zespole
Po wyznaczeniu z wychodzi mi takie \(\displaystyle{ z= \frac{ \varepsilon_{k}*i+i }{1-\varepsilon_{k}}}\) i po wstawieniu \(\displaystyle{ \varepsilon_{0}=1}\) w mianowniku powstaje zero. Dla innych \(\displaystyle{ \varepsilon_{k}}\) wychodzą dobre wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 cze 2012, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Rówanie zespole
Czyli w rozwiązaniu zapisać że dla \(\displaystyle{ \varepsilon_{0}}\) równanie jest sprzeczne a dla pozostałych \(\displaystyle{ \varepsilon_{k}}\) równanie ma rozwiązania?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Rówanie zespole
W rozwiązaniu napisać rozwiązania, czyli te \(\displaystyle{ z}\), które udało się otrzymać, nie trzeba nic pisać na temat pierwiastków jedynki. Ewentualnie można dodać taki komentarz.