Dodawanie liczb

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Dodawanie liczb

Post autor: mathematix »

Witam, mam problem z dodaniem dwóch wartości:
\(\displaystyle{ Y_1=0,0173 \cdot e^{-j30'} \\
Y_2= 0,0131 \cdot e^{j49'}}\)


chcę wykonać działanie \(\displaystyle{ Y=Y_1+Y_2}\)
Ostatnio zmieniony 10 cze 2012, o 17:48 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Dodawanie liczb

Post autor: octahedron »

Zamień na postać algebraiczną.
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Dodawanie liczb

Post autor: mathematix »

\(\displaystyle{ Y1=0,015-j0,0087}\)
\(\displaystyle{ Y2=0,0086+j0,0099}\)

i co teraz?

wychodzi \(\displaystyle{ 0,0236+j0,0012}\) tylko teraz chce to wyrazić w postaci wykładniczej
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Dodawanie liczb

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle{ \varphi=\arctan\left( \frac{0,0012}{0,0236}\right)=2,91^o}\)
mathematix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 21 wrz 2008, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z daleka
Podziękował: 45 razy

Dodawanie liczb

Post autor: mathematix »

czy można obliczyć arctg nie mając kalkulatora z ta funkcją, np. z tangensa?
octahedron
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3568
Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 910 razy

Dodawanie liczb

Post autor: octahedron »

To może tak: \(\displaystyle{ \varphi=\arcsin\left( \frac{0,0012}{\sqrt{0,0012^2+0,0236^2}}\right)}\) ? Bo jeśli kąt nie jest jakiś "okrągły", to bez funkcji odwrotnych się nie da.
ODPOWIEDZ