\(\displaystyle{ Re\frac{1-\cos nx -i\sin nx}{1-\cos x -i\sin x}}\)
Jak przekształcić to wyrażenie, aby móc łatwo wyznaczyć część rzeczywistą?
Część rzeczywista ze strasznego wyrażenia
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Część rzeczywista ze strasznego wyrażenia
Czyżbyś liczył \(\displaystyle{ \sum \cos nx}\) ?
\(\displaystyle{ 1-\cos x=2\sin^2 \frac{x}{2},\ \sin x=2\cos \frac{x}{2}\sin\frac{x}{2}}\)
\(\displaystyle{ 1-\cos x=2\sin^2 \frac{x}{2},\ \sin x=2\cos \frac{x}{2}\sin\frac{x}{2}}\)