(-i) do potęgi- jak obliczyć?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
andzia42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

(-i) do potęgi- jak obliczyć?

Post autor: andzia42 »

Jak sprawdzić ile wynosi \(\displaystyle{ \left(-i \right) ^{4}}\) ?
Ostatnio zmieniony 4 cze 2012, o 20:20 przez andzia42, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

(-i) do potęgi- jak obliczyć?

Post autor: wiskitki »

Jeżeli minus nie jest w nawiasie, to \(\displaystyle{ i^4=1}\), bo \(\displaystyle{ (i^2)^2=(-1)^2=1}\). Zatem \(\displaystyle{ -i^4=-1}\).
andzia42
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 6 wrz 2007, o 18:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz

(-i) do potęgi- jak obliczyć?

Post autor: andzia42 »

Mój błąd- minus jest w nawiasie.
Awatar użytkownika
wiskitki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 503
Rejestracja: 29 kwie 2011, o 21:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 176 razy
Pomógł: 29 razy

(-i) do potęgi- jak obliczyć?

Post autor: wiskitki »

\(\displaystyle{ (-i)^4=(-1)^4 \cdot i^4=1 \cdot 1=1}\)
ODPOWIEDZ