\(\displaystyle{ z^{4}= (3-i)^{8}}\)
Jak rozwiązać takie równanie??
Jeden pierwiastek to \(\displaystyle{ (3-i)^{2}}\) ?
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 30 maja 2012, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlaskie
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 9 razy
Równanie zespolone
myślę, że nie tak prosto, po pierwsze
zamień\(\displaystyle{ (3-i)^8}\) na postać trygonometryczną.
A później wzorami De Moivre'a na pierwiastki
zamień\(\displaystyle{ (3-i)^8}\) na postać trygonometryczną.
A później wzorami De Moivre'a na pierwiastki
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie zespolone
Czemu nie? Jednym pierwiastkiem faktycznie jest \(\displaystyle{ (3- \mathrm i)^2,}\) a kolejne dostaje się mnożąc ten przez pierwiastki czwartego stopnia z jedynki, które skądinąd są dość ładne.Forte pisze:myślę, że nie tak prosto
-
- Użytkownik
- Posty: 410
- Rejestracja: 23 lut 2012, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 25 razy
Równanie zespolone
a mógłbys napisac jak policzyc te pozostałe,bo nie rozumiem za bardzo;/ to nie z tego wzoru na z cos i sin?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Równanie zespolone
Równanie
\(\displaystyle{ z^{4}= (3- \mathrm i)^{8}}\)
można przekształcić do
\(\displaystyle{ \left( \frac{z}{(3- \mathrm i)^2} \right)^4 = 1,}\)
co można chwilowo zapisać jako
\(\displaystyle{ w^4=1.}\)
Ze wzoru de Moivre'a lub z zabawy w rozkładanie wielomianu \(\displaystyle{ w^4-1}\) otrzymujemy cztery rozwiązania powyższego równania:
\(\displaystyle{ w \in \{ 1, \mathrm i, -1, - \mathrm i \}.}\)
Stąd pierwotne równanie też ma cztery rozwiązania:
\(\displaystyle{ z= w(3- \mathrm i)^2,}\)
czyli
\(\displaystyle{ z=(3- \mathrm i)^2 \vee z= \mathrm i \cdot (3- \mathrm i)^2 \vee z=-(3- \mathrm i)^2 \vee z=- \mathrm i \cdot (3- \mathrm i)^2.}\)
\(\displaystyle{ z^{4}= (3- \mathrm i)^{8}}\)
można przekształcić do
\(\displaystyle{ \left( \frac{z}{(3- \mathrm i)^2} \right)^4 = 1,}\)
co można chwilowo zapisać jako
\(\displaystyle{ w^4=1.}\)
Ze wzoru de Moivre'a lub z zabawy w rozkładanie wielomianu \(\displaystyle{ w^4-1}\) otrzymujemy cztery rozwiązania powyższego równania:
\(\displaystyle{ w \in \{ 1, \mathrm i, -1, - \mathrm i \}.}\)
Stąd pierwotne równanie też ma cztery rozwiązania:
\(\displaystyle{ z= w(3- \mathrm i)^2,}\)
czyli
\(\displaystyle{ z=(3- \mathrm i)^2 \vee z= \mathrm i \cdot (3- \mathrm i)^2 \vee z=-(3- \mathrm i)^2 \vee z=- \mathrm i \cdot (3- \mathrm i)^2.}\)