Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie zespolone

Post autor: Agniezcka »

Jak rozwiązać równanie \(\displaystyle{ |z|-z=8+12i}\). Korzystałam z def modułu, ale nic przydatnego mi nie wychodziło.
Awatar użytkownika
steal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1043
Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok|Warszawa
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 160 razy

Równanie zespolone

Post autor: steal »

\(\displaystyle{ |z|-z=8+12i \iff \sqrt{a^2+b^2}-a-bi=8+12i \iff \\ \iff (\sqrt{a^2+b^2}-a)-bi = 8+12i}\)
Przyrównujemy do siebie części rzeczywiste i urojone:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sqrt{a^2+b^2}-a=8 \\ -b=12 \end{cases}}\)
Rozwiązaniem jest liczba zespolona postaci: \(\displaystyle{ z=5-12i}\)
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie zespolone

Post autor: Agniezcka »

dzieki:)
ODPOWIEDZ