zera funkcji analitycznej, zera wielomianów zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

zera funkcji analitycznej, zera wielomianów zespolonych

Post autor: patricia__88 »

zera funkcji analitycznej, zera wielomianów zespolonych
Czy orientuje się ktoś jakie są definicje podanych powyżej zagadnień? Gdzie mogę znaleźć coś na ten temat?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2012, o 12:02 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Pytanie w nazwie tematu i brak tegoż w treści zadania. Brak polskich znaków.
szw1710

zera funkcji analitycznej, zera wielomianów zespolonych

Post autor: szw1710 »

Zero dowolnej funkcji to inna nazwa jej miejsca zerowego. Więc np. wielomian \(\displaystyle{ x^2-3x+2}\) ma dwa zera: \(\displaystyle{ x_1=1}\) i \(\displaystyle{ x_2=2.}\) Wielomian \(\displaystyle{ z^2+4}\) nie ma zer rzeczywistych, ale ma dwa zera zespolone: \(\displaystyle{ z_1=-2i}\) oraz \(\displaystyle{ z_2=2i.}\)
patricia__88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 367
Rejestracja: 15 gru 2010, o 12:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy

zera funkcji analitycznej, zera wielomianów zespolonych

Post autor: patricia__88 »

No tak, ale bardziej chodzi mi o jakąś konkretną teorie, definicje. Bardziej zależy mi na zerach wielomianów zespolonych, bo zadnej teorii na ten temat nie moge znalezc.
szw1710

zera funkcji analitycznej, zera wielomianów zespolonych

Post autor: szw1710 »

Zasadnicze twierdzenie algebry mówi, że każdy taki wielomian ma zero. Wobec tw. Bezouta każdy wielomian zespolony rozkłada się w ciele liczb zespolonych na czynniki liniowe. Teorię zer wielomianów można znaleźć w książce Lei "Funkcje zespolone". Jest też osobna monografia Andrzeja Turowicza "Geometria zer wielomianów". Ale to książka raczej specjalistyczna.
ODPOWIEDZ