\(\displaystyle{ \vec{Z}=40+j(80-50)=40+j30 =50e ^{j36,87}}\)
jak z tak zapisanej liczby zespolonej odczytuje się kąt przesunięcia fazowego
proszę o wyjaśnienie
liczby zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
liczby zespolone
\(\displaystyle{ z=a+jb=re^{j\varphi}\\\\
\varphi= \begin{cases}\arctan\left(\frac{b}{a}}\right),\,a>0\\\pi+\arctan\left(\frac{b}{a}\right),\,a<0 \end{cases}}\)
\varphi= \begin{cases}\arctan\left(\frac{b}{a}}\right),\,a>0\\\pi+\arctan\left(\frac{b}{a}\right),\,a<0 \end{cases}}\)