Liczby zespolone niczym funkcja kwadratowa?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
bialy92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 26 maja 2012, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy

Liczby zespolone niczym funkcja kwadratowa?

Post autor: bialy92 »

Jak rozwiązać takie oto równanie/funkcję? nie wiem nawet jak to nazwać

\(\displaystyle{ z ^{2} +z-1-3i=0}\)
Agniezcka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 2 razy

Liczby zespolone niczym funkcja kwadratowa?

Post autor: Agniezcka »

policz deltę, to co Ci wyjdzie zamień na postać trygonometryczną. Później rozwiąż równanie \(\displaystyle{ w^2 =\delta}\) gdzie \(\displaystyle{ w=x+iy}\)
ODPOWIEDZ