Wyznaczyć zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gblablabla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 420
Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 25 razy

Wyznaczyć zbiór

Post autor: gblablabla »

Wyznaczyć zbiór \(\displaystyle{ B = \left\{ x \in \mathbb{C}: arg(z - i)( \overline{z}+ 1)\in \left( \frac{\pi}{4}, \frac{7}{4} \pi\right) \right\}}\).

Dochodzę do momentu:
\(\displaystyle{ argz(z - i)(\overline{z} + 1) = arg (x^2 + x + y^2 - y + i(y - x -1))}\), przy oznaczeniach: \(\displaystyle{ z = x + iy}\). Również rysuję ten zbiór na pł. zespolonej.

Co dalej?
Z góry dziękuję za odpowiedź -- 28 maja 2012, o 11:50 --...nikt?
ODPOWIEDZ