Obliczyć:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{(1+\cos \frac{\pi}{8}+i\sin \frac{\pi}{8})^{15} }}\)
Proszę o pomoc z tym zadaniem
Wyrażenie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 25 lut 2012, o 18:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 5 razy
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Wyrażenie zespolone
\(\displaystyle{ =\sqrt[3]{1} \cdot\left(1+\cos \frac{\pi}{8}+i\sin \frac{\pi}{8}\right)^5}\)
a co do nawiasu to najlepiej chyba skorzystać ze wzoru na \(\displaystyle{ (a+b)^5}\) gdzie u nas \(\displaystyle{ a=1, b= \cos \frac{\pi}{8}+i\sin \frac{\pi}{8}=e^{i\frac{\pi}{8}}}\)
a co do nawiasu to najlepiej chyba skorzystać ze wzoru na \(\displaystyle{ (a+b)^5}\) gdzie u nas \(\displaystyle{ a=1, b= \cos \frac{\pi}{8}+i\sin \frac{\pi}{8}=e^{i\frac{\pi}{8}}}\)
Wyrażenie zespolone
Można zamienić na kąty połówkowe \(\displaystyle{ \cos 2a=2\cos^2a -1}\) oraz \(\displaystyle{ \sin 2a=2\sin a \cos a}\)