Mam rozwiązać następujące równanie
\(\displaystyle{ z ^{2}-6z=-11}\)
przekształciłem je do postaci \(\displaystyle{ (z-3) ^{2}=-2}\)
z czego otrzymałem \(\displaystyle{ z=i \sqrt{3}+3 \vee z=3-i \sqrt{3}}\)
czy to jest dobrze? coś jeszcze trzeba z tym zrobić?
Równanie i trywialne pytanie
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 23 paź 2011, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czaniec
- Podziękował: 33 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 351
- Rejestracja: 2 maja 2012, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 94 razy
Równanie i trywialne pytanie
w zasadzie ok
nie wiem tylko skąd się wziął \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
według mnie powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
nie wiem tylko skąd się wziął \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
według mnie powinno być \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)