Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Witam. Tak jak w tytule. Proszę o pomoc:
1.) \(\displaystyle{ \sqrt[5]{32}}\)
2.) Oblicz:
\(\displaystyle{ \left( 2 \sqrt{3} \right-2i)^{30}}\)
W 2.) na końcu do potęgi 30
1.) \(\displaystyle{ \sqrt[5]{32}}\)
2.) Oblicz:
\(\displaystyle{ \left( 2 \sqrt{3} \right-2i)^{30}}\)
W 2.) na końcu do potęgi 30
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 09:01 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niejednoznakowy wykładnik potęgi ujmuj w klamry {}.
Powód: Poprawa wiadomości. Niejednoznakowy wykładnik potęgi ujmuj w klamry {}.
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
postać mam zapisaną i nie wiem jak dalej... Prosiłbym w takim razie Cię o rozwiązanie.
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Tja. Rozwiązania nie będzie.
Pokaż jak masz postać tryg zapisaną
Pokaż jak masz postać tryg zapisaną
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
postać trygonometryczną mam zapisaną w następujący sposób:
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \left( 2 \sqrt{3} \right)^2 +(-2)^2}= \sqrt{12+4} =4}\)
\(\displaystyle{ \cos \pi= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \pi=- \frac{1}{2}}\)
więc IV ćwiartka \(\displaystyle{ \alpha =\pi/6}\)
ODP: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} -2i=4\left( \cos \frac{11}{6}\pi +i \sin \frac{11}{6} \pi \right)}\)
Sorry, ale nie nauczyłem się jeszcze tego Latexa...
Więc naucz się czym prędzej! Dasio11
\(\displaystyle{ r= \sqrt{ \left( 2 \sqrt{3} \right)^2 +(-2)^2}= \sqrt{12+4} =4}\)
\(\displaystyle{ \cos \pi= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \pi=- \frac{1}{2}}\)
więc IV ćwiartka \(\displaystyle{ \alpha =\pi/6}\)
ODP: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3} -2i=4\left( \cos \frac{11}{6}\pi +i \sin \frac{11}{6} \pi \right)}\)
Sorry, ale nie nauczyłem się jeszcze tego Latexa...
Więc naucz się czym prędzej! Dasio11
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 09:12 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. pi to \pi.
Powód: Poprawa wiadomości. pi to \pi.
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Od tego masz opcje podgląd.
No to możemy założyć, że to jest ok. Potęgowanie to wzór de Moivre'a
No to możemy założyć, że to jest ok. Potęgowanie to wzór de Moivre'a
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
No ok, czyli mówisz, że to jest dobrze tak ale powiedz mi co teraz trzeba zrobić bo przykład jest do potęgi 30 i co po tym co ja napisałem trzeba jeszcze zrobić?
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Więc nie mówię, że to jest ok.No to możemy założyć, że to jest ok.
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Wiesz co Ci powiem? Jeśli w taki sposób wszystkim odpowiadasz to powodzenia...
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
W czym ?
W postaci trygonoemtrycznej powinieneś umieć zapisać takie liczby zespolone. Od tego powienieneś zacząć naukę, a nie od potęgowania liczb zespolonych. Nadrobisz braki to wtedy będzie łatwiej CI pomóc.
Jak masz zamiar pisać jaki jestem be to odpowiedzi już nie dostaniesz
W postaci trygonoemtrycznej powinieneś umieć zapisać takie liczby zespolone. Od tego powienieneś zacząć naukę, a nie od potęgowania liczb zespolonych. Nadrobisz braki to wtedy będzie łatwiej CI pomóc.
Jak masz zamiar pisać jaki jestem be to odpowiedzi już nie dostaniesz
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
przecież zapisałem dobrze te liczby zespolone w postaci trygonometrycznej...
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Jeśli tak uważasz ( nie sprawdzam tego) to teraz masz skorzystać ze wzoru de Moivre'a. W innym temacie źle wyznaczyłeś postać trygonometryczną, stąd moje obawy
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pierwiastki liczby zespolonej
Sorry ale nie rozumiem o co pytasz w tej chwili-- 23 maja 2012, o 19:49 --Sorry ale nie rozumiem o co pytasz w tej chwili