Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
Witam. Mam wielką prośbę o pomoc z rozwiązaniem następującego zadania:
Oblicz \(\displaystyle{ z^{12}}\) gdzie z jest rozwiązaniem równania: \(\displaystyle{ \right] \left( 3-2i \right) z-3i=-1+2i}\)
Wiem ogólnie jak się wyznacza postać trygonometryczną liczby zespolonej ale w tym przypadku mam mały problem z rozwiązaniem tego zadania... Doszedłem do tego, że wyszły mi jakieś ułamki, coś chyba trzeba zrobić z jakimś sprzężeniem ale nie bardzo wiem o co chodzi. Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania w zrozumiały i jasny sposób. Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Oblicz \(\displaystyle{ z^{12}}\) gdzie z jest rozwiązaniem równania: \(\displaystyle{ \right] \left( 3-2i \right) z-3i=-1+2i}\)
Wiem ogólnie jak się wyznacza postać trygonometryczną liczby zespolonej ale w tym przypadku mam mały problem z rozwiązaniem tego zadania... Doszedłem do tego, że wyszły mi jakieś ułamki, coś chyba trzeba zrobić z jakimś sprzężeniem ale nie bardzo wiem o co chodzi. Bardzo bym prosił o rozwiązanie tego zadania w zrozumiały i jasny sposób. Będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, o 08:27 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
Przekształcasz do postaci
\(\displaystyle{ z=\frac{-1+5i}{3-2i}}\)
mnożysz przez sprzężenie mianownika (operacja podobna do uswania niewymierności z mianownika
\(\displaystyle{ z=\frac{-3-2i+15i-10i^2}{9-4i^2}=\frac{-3+13i+10}{9+4}=\frac{7+13i}{13}=\frac{7}{13}+i}\)
obliczasz moduł \(\displaystyle{ z}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{\left( \frac{7}{13}\right) ^{2}+1^2 }=\sqrt{\frac{49}{169}+\frac{169}{169}}=\sqrt{\frac{218}{169}}=\frac{\sqrt{218}}{13}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{\sqrt{218}}{13}\left( \frac{7}{13}\cdot {\frac{13}{\sqrt{218}}}+\frac{13}{\sqrt{218}}i\right)}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{\sqrt{218}}{13}\left(\frac{7}{\sqrt{218}}+\frac{13}{\sqrt{218}}i\right)}\)
\(\displaystyle{ \alpha =\arcsin\left( \frac{13}{\sqrt{218}}\right)}\)
\(\displaystyle{ z^{12}=\left(\frac{\sqrt{218}}{13} \right)^{12}\left( \cos\left( 12 \alpha\right) +i\sin\left( 12 \alpha \right) \right)}\)
mam nadzieje, że nie ma błedu
\(\displaystyle{ z=\frac{-1+5i}{3-2i}}\)
mnożysz przez sprzężenie mianownika (operacja podobna do uswania niewymierności z mianownika
\(\displaystyle{ z=\frac{-3-2i+15i-10i^2}{9-4i^2}=\frac{-3+13i+10}{9+4}=\frac{7+13i}{13}=\frac{7}{13}+i}\)
obliczasz moduł \(\displaystyle{ z}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{\left( \frac{7}{13}\right) ^{2}+1^2 }=\sqrt{\frac{49}{169}+\frac{169}{169}}=\sqrt{\frac{218}{169}}=\frac{\sqrt{218}}{13}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{\sqrt{218}}{13}\left( \frac{7}{13}\cdot {\frac{13}{\sqrt{218}}}+\frac{13}{\sqrt{218}}i\right)}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{\sqrt{218}}{13}\left(\frac{7}{\sqrt{218}}+\frac{13}{\sqrt{218}}i\right)}\)
\(\displaystyle{ \alpha =\arcsin\left( \frac{13}{\sqrt{218}}\right)}\)
\(\displaystyle{ z^{12}=\left(\frac{\sqrt{218}}{13} \right)^{12}\left( \cos\left( 12 \alpha\right) +i\sin\left( 12 \alpha \right) \right)}\)
mam nadzieje, że nie ma błedu
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
Ok, dziekuje Ci bardzo na wstepie za pomoc ale wytlumacz mi jeszcze prosze. Naphsz dokladnie przez co mnoze przez jakie sprzezenie bo cos kurcze nie zgadza mi sie w znakach. I powiedz mi jeszcze prosze skad sie wzial tem arcsin? Nie rozkada sie to tak jak cos pi i sin pi? Bardzo prosze o wytlumaczenie i z gory dziekuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
wykasowała mi sie jedna linijka kody i nie wszystko dopisałem
\(\displaystyle{ z=\frac{-1+5i}{3-2i}\cdot\frac{3+2i}{3+2i}}\)
podobnie jak usuwanie pierwiastka kwadratowego z mianownika mnożysz wszytko
\(\displaystyle{ \frac{-3-2i+15i-10i^2}{9-4i^2}}\)
pamietaj, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\) stąd zmiana znaków
\(\displaystyle{ \frac{-3-2i+15i+10}{9+4}=\frac{7+13i}{13}}\)
a co do \(\displaystyle{ \arc\sin}\) to definicja
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{1}{2}}\) to \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{6}}\)
ale jak nie ma takiego ładnego wyniku
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{1}{10}}\) to \(\displaystyle{ \alpha =\arcsin \frac{1}{10}}}\)
\(\displaystyle{ z=\frac{-1+5i}{3-2i}\cdot\frac{3+2i}{3+2i}}\)
podobnie jak usuwanie pierwiastka kwadratowego z mianownika mnożysz wszytko
\(\displaystyle{ \frac{-3-2i+15i-10i^2}{9-4i^2}}\)
pamietaj, że \(\displaystyle{ i^2=-1}\) stąd zmiana znaków
\(\displaystyle{ \frac{-3-2i+15i+10}{9+4}=\frac{7+13i}{13}}\)
a co do \(\displaystyle{ \arc\sin}\) to definicja
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{1}{2}}\) to \(\displaystyle{ \alpha =\frac{\pi}{6}}\)
ale jak nie ma takiego ładnego wyniku
\(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{1}{10}}\) to \(\displaystyle{ \alpha =\arcsin \frac{1}{10}}}\)
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
ok, ale słuchaj z tego przejścia \(\displaystyle{ z=\frac{-1+5i}{3-2i}\cdot\frac{3+2i}{3+2i}}\) po wymnożeniu wychodzi \(\displaystyle{ \frac{-3-2i+15i+10i^2}{9-4i^2}}\) i dalej licząc \(\displaystyle{ \frac{-3+13i-10}{9+4}=\frac{-13+13i}{13}}\) więc \(\displaystyle{ =-1-i}\)
Ja właśnie tak policzyłem. Sprawdź proszę i odpowiedz jak możesz.
Ja właśnie tak policzyłem. Sprawdź proszę i odpowiedz jak możesz.
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
co prawda rozwiązałem do końca ale bardzo bym Cię prosił o wysłanie rozwiązania do końca w celu upewnienia się. Będę wdzięczny
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
\(\displaystyle{ Z= \sqrt{(-1)^2+0^2}= \sqrt{1+0} =1}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{-1}{1} =-1}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{0}{1} =0}\)
więc II ćwiartka --> \(\displaystyle{ \pi- \alpha =\pi-0 \ (\text{bo dla } \cos =1 \text{ i } \sin =0 \text{ to O})=\pi}\)
ODP: \(\displaystyle{ Z=1\left( \cos \pi+i \sin \pi\right)}\)
\(\displaystyle{ \cos = \frac{-1}{1} =-1}\)
\(\displaystyle{ \sin = \frac{0}{1} =0}\)
więc II ćwiartka --> \(\displaystyle{ \pi- \alpha =\pi-0 \ (\text{bo dla } \cos =1 \text{ i } \sin =0 \text{ to O})=\pi}\)
ODP: \(\displaystyle{ Z=1\left( \cos \pi+i \sin \pi\right)}\)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2012, o 09:03 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
??? Nie rozumiem, może mógłbyś odrobinę jaśniej precyzować swoje odpowiedzi...?
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
Jak masz postać trygonometryczną to Ci powinna wyjść ta liczba. nie wychodzi
- jokermat
- Użytkownik
- Posty: 96
- Rejestracja: 22 maja 2012, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
Liczby zespolone - sprowadzanie do postaci tryg.
Trzymajcie mnie bo nie wytrzymam! Nie polecaj się - na pewno nie skorzystam! :]-- 23 maja 2012, o 19:51 --leapi, mógłbyś się wypowiedzieć na ten temat? Wydaje mi się, że dobrze dokończyłem?