\(\displaystyle{ |z|< \sqrt{2} \Longrightarrow \left|(1-i)z^3 +4i^{2012} \frac{1}{z^2}\right|<6}\)
Zapisałam podane liczby w postaci wykładniczej, ale nie wiem czy taki tok myślenia ma sens. Proszę o pomoc.
Dowód nierównosci
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Dowód nierównosci
\(\displaystyle{ |z|\to 0 \Rightarrow \left| (1-i)z^3 +4i^{2012} \frac{1}{z^2}\right| \to\infty}\)
więc nierówność nie jest prawdziwa
więc nierówność nie jest prawdziwa
-
- Użytkownik
- Posty: 420
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Clausthal-Zellerfeld
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 25 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Dowód nierównosci
Nie ma żadnych ograniczeń \(\displaystyle{ |z|}\) z dołu, można więc przyjąć dowolnie małą wartość, a wtedy całe wyrażenie może osiągnąć dowolnie dużą wartość. Nierówność nie jest więc prawdziwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Dowód nierównosci
Można pokazać palcem liczbę, dla której jest to nieprawda.
Weźmy \(\displaystyle{ z=\frac12}\). Wówczas
\(\displaystyle{ |z|=\frac12<\sqrt2}\), ale \(\displaystyle{ \left| (1-i)z^3+\frac4{z^2}\right|=\left| \frac18-\frac i8+16\right|=\frac18|129-i|=\frac18\sqrt{129^2+1}>\frac{129}8>16>6}\)
Weźmy \(\displaystyle{ z=\frac12}\). Wówczas
\(\displaystyle{ |z|=\frac12<\sqrt2}\), ale \(\displaystyle{ \left| (1-i)z^3+\frac4{z^2}\right|=\left| \frac18-\frac i8+16\right|=\frac18|129-i|=\frac18\sqrt{129^2+1}>\frac{129}8>16>6}\)