Jak się zabrać za równanie
\(\displaystyle{ (3iz+3)^4 -16(z-i)^4=0}\)?
Równanie zespolone
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie zespolone
Udało mi się przekształcic do postaci \(\displaystyle{ \left( \frac{3i \left( z-i \right) }{16 \left( z-i \right) } \right) ^4 =1}\)
z-i się skróci, ale co z tym dalej zrobić?
z-i się skróci, ale co z tym dalej zrobić?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 21:27 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Równanie zespolone
To niewiele Ci da.
Zrób tak jak napisałem:
\(\displaystyle{ (3iz+3)^4 -16(z-i)^4=0\\ (3i)^4(z-i)^4-16(z-i)^4=0 \\81(z-i)^4-16(z-i)^4=0\\ 65(z-i)^4=0 \\z=i}\)
Zrób tak jak napisałem:
\(\displaystyle{ (3iz+3)^4 -16(z-i)^4=0\\ (3i)^4(z-i)^4-16(z-i)^4=0 \\81(z-i)^4-16(z-i)^4=0\\ 65(z-i)^4=0 \\z=i}\)