Rozwiązać równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
hollylenka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 5 lis 2011, o 17:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: hollylenka »

Witam czy mógłby mi ktoś rozpisąc jak oblicza się takie równania? Z góry bardzo dziękuje
1.
\(\displaystyle{ \left| z\right|z=iz ^{2}}\)
2.
\(\displaystyle{ \frac{z+1}{\overline{z}-1}=-1}\)
3.
\(\displaystyle{ (\overline{z}) ^{2}=z ^{2}}\)
TPB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 500
Rejestracja: 19 lip 2011, o 09:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 79 razy

Rozwiązać równanie

Post autor: TPB »

W pierwszym i trzecim korzystasz z postaci wykładniczej liczby zespolonej.
W drugim pomnóż obustronnie przez mianownik i potem zapisz liczbę zespoloną jako \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
ODPOWIEDZ