Witam,
Czy jest jakiś prosty sposób aby przejść z postaci czasowej do algebraicznej lub z wykładniczej do algebraicznej?
postać czasowa, wykładnicza, algebraiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 12 kwie 2009, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 6 razy
postać czasowa, wykładnicza, algebraiczna
przykład
postać czasowa:
\(\displaystyle{ i\left( t\right) = 5 \sin\left( \omega t - 45\right)}\)
z tego mogę przejść do postaci wykładniczej
\(\displaystyle{ i = \frac{5 \sqrt{2} }{2} e ^{-j45}}\)
a potem jeśli chce dojść do postaci algebraicznej muszę przechodzić przez postać trygonometryczną czy jest może łatwiejsza i szybsza metoda?
postać czasowa:
\(\displaystyle{ i\left( t\right) = 5 \sin\left( \omega t - 45\right)}\)
z tego mogę przejść do postaci wykładniczej
\(\displaystyle{ i = \frac{5 \sqrt{2} }{2} e ^{-j45}}\)
a potem jeśli chce dojść do postaci algebraicznej muszę przechodzić przez postać trygonometryczną czy jest może łatwiejsza i szybsza metoda?
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 19:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mielec
- Podziękował: 5 razy
postać czasowa, wykładnicza, algebraiczna
Kolega widzę zajmuje się teorią obwodów
Niestety, nie znalazłem innej metody dotarcia do postaci wykładniczej( bo ta w środowisku inżyniersko-druciarskim bywa nazywana postacią czasową ze względu na wyraźne do odczytania przesunięcie w fazie) z postaci algebraicznej niż tylko poprzez wyliczenie kąta za pomocą postaci trygonometrycznej... Ratunkiem jest kalkulator z liczbami zespolonymi, ale to nie eliminuje problemu...
Niestety, nie znalazłem innej metody dotarcia do postaci wykładniczej( bo ta w środowisku inżyniersko-druciarskim bywa nazywana postacią czasową ze względu na wyraźne do odczytania przesunięcie w fazie) z postaci algebraicznej niż tylko poprzez wyliczenie kąta za pomocą postaci trygonometrycznej... Ratunkiem jest kalkulator z liczbami zespolonymi, ale to nie eliminuje problemu...