Gdyby ktoś był taki miły i powiedział czy to można tak po prostu spierwiastkować i otrzymać jedno rozwiązanie? Bo mnie się wydaje, że nie można i jednocześnie nie wiem co dalej... ;/
\(\displaystyle{ z^{3}=(1+i)^{6}}\)
proste równanie
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 520
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 86 razy
proste równanie
To może tak
Najpierw wzór na różnicę sześcianów: \(\displaystyle{ z^3-[(1+i)^2]^3=(z-(1+i)^2)[z^2+(1+i)^2+(1+i)^4]}\)
I teraz ze wzoru na deltę. Choć w sumie nie wiem czego od Ciebie oczekują
Najpierw wzór na różnicę sześcianów: \(\displaystyle{ z^3-[(1+i)^2]^3=(z-(1+i)^2)[z^2+(1+i)^2+(1+i)^4]}\)
I teraz ze wzoru na deltę. Choć w sumie nie wiem czego od Ciebie oczekują
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 15 kwie 2012, o 19:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
proste równanie
Na ćwiczeniach miałam inny sposob: \(\displaystyle{ z= \sqrt[3]{(1+i)^6}}\).
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ (1+i)^2}\) .
Reszta ze wzoru, gdy dany jest jeden pierwiastek. Będą 3 rozwiazania, zostalo obliczyć jeszcze 2.
Jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ (1+i)^2}\) .
Reszta ze wzoru, gdy dany jest jeden pierwiastek. Będą 3 rozwiazania, zostalo obliczyć jeszcze 2.