Witam
zadaniem jest znaleźć argument główny (który w odpowiedziach wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2} +\arctan \frac{3}{4}}\)
zaś liczbą jest \(\displaystyle{ z=-3+4i.}\) I nie mam pojęcia dlaczego jest \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) a nie \(\displaystyle{ -\frac{3}{4}}\) arctg. Byłbym wdzięczny za odp.
Argument główny
-
- Użytkownik
- Posty: 622
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 07:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 86 razy
Argument główny
\(\displaystyle{ -3+4i=5\left( \cos \alpha +i\sin \alpha \right)=5\left( \frac{-3}{5}+i\frac{4}{5}\right)}\)
pomieważ \(\displaystyle{ \cos}\) jest ujemnym a \(\displaystyle{ \sin}\) dodatni kąt leży w \(\displaystyle{ II}\) ćw
jest więc postaci \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+ \beta}\)
i aby znależć \(\displaystyle{ \beta}\) zrób rysunek i popatrz, ze \(\displaystyle{ \beta =\arctan \left(\frac{3}{4}\right)}\)
ew\(\displaystyle{ \beta =\arcsin \left( \frac{3}{5}\right)}\)
pomieważ \(\displaystyle{ \cos}\) jest ujemnym a \(\displaystyle{ \sin}\) dodatni kąt leży w \(\displaystyle{ II}\) ćw
jest więc postaci \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}+ \beta}\)
i aby znależć \(\displaystyle{ \beta}\) zrób rysunek i popatrz, ze \(\displaystyle{ \beta =\arctan \left(\frac{3}{4}\right)}\)
ew\(\displaystyle{ \beta =\arcsin \left( \frac{3}{5}\right)}\)
Ostatnio zmieniony 1 maja 2012, o 21:45 przez leapi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Argument główny
Wow... patrzę na to co napisałem i tak sobie zdaję sprawę, że \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{x}{\left|z\right| }}\) oraz \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{\left| z\right| }}\) a wiedząc, że \(\displaystyle{ \tg = \frac{\sin }{\cos }}\) nie powinno być \(\displaystyle{ \arctan \frac{4}{3}}\) ?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2012, o 23:37 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
Powód: Poprawa zapisu funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 12 lis 2011, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Argument główny
Nie ważne, chyba za długo siedziałem przy książkach wielkie dzięki za to pierwsze pytanie (dokładniej odp)