\(\displaystyle{ \left|z|\right^{2}+(1+i)\overline z=0}\)
po przekształceniach otrzymałam
\(\displaystyle{ a^{2}+2b^{2}+a+i(a-b)=0}\)
co dalej?
porównać, że
\(\displaystyle{ a^{2}+2b^{2}+a=0}\)
\(\displaystyle{ i(a-b)=0}\)
-- 29 kwi 2012, o 22:12 --
I przypadek
\(\displaystyle{ b=0\\
a=0}\)
II przypadek
\(\displaystyle{ b= -\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ a= -\frac{1}{3}}\)
rozwiązać równanie
- hollylenka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ |z|^2+(1+i)\overline{z}=0\\
a^2+b^2+a-ib+ia+b=0\\
\begin{cases}a^2+a+b^2+b=0\\a-b=0\end{cases}\\
\begin{cases}a(a+1)=0\\a=b\end{cases}\\
z=0\quad\vee\quad z=-1-i}\)
a^2+b^2+a-ib+ia+b=0\\
\begin{cases}a^2+a+b^2+b=0\\a-b=0\end{cases}\\
\begin{cases}a(a+1)=0\\a=b\end{cases}\\
z=0\quad\vee\quad z=-1-i}\)
- hollylenka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy
rozwiązać równanie
tak, widzę gdzie popełniłam błąd, teraz tylko nie wiem dlaczego z=0 i skad sie wzielo, ze z=-1-i.
Dlaczego nie piszemy, że a =0 i a=-1?
Dlaczego nie piszemy, że a =0 i a=-1?
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=0 \\ b=0 \end{cases}\quad\vee\quad \begin{cases}a=-1 \\ b=-1 \end{cases}}\)
- hollylenka
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 5 lis 2011, o 17:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 7 razy