Czy mógłby ktoś rozwiązać (i powiedzieć jak) to równanie? Z góry dziękuję.
\(\displaystyle{ -4x^3+2x^2+3x-1=0}\)
Rozwiązanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Rozwiązanie równania
Najpierw zauważ, że dla x=1 nasze równanie się zeruje - zgadliśmy w ten sposób jeden z pierwiastków. Podzielmy wielomian przez (x-1). Otrzymamy jakiś trójmian, więc nasz wielomian można przedstawić jako iloczyn:
\(\displaystyle{ (x-1)(-4x^2-2x+1)=0}\)
Trójmian rozbijamy już na pierwiastki jak normalne równanie kwadratowe - delta i te sprawy. Nie potrzebujesz używać tutaj liczb zespolonych.
\(\displaystyle{ (x-1)(-4x^2-2x+1)=0}\)
Trójmian rozbijamy już na pierwiastki jak normalne równanie kwadratowe - delta i te sprawy. Nie potrzebujesz używać tutaj liczb zespolonych.