Oblicz równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Tomyx666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 27 lut 2012, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 13 razy

Oblicz równanie

Post autor: Tomyx666 »

Mam takie zadanko :

\(\displaystyle{ z^2=-1}\)

Dochodzę do układu równań \(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=-1 \\ 2ab=0 \end{cases}}\)
Nie mogę się doliczyć \(\displaystyle{ a}\)i\(\displaystyle{ b}\) z tego układu. Pomożecie ?
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Oblicz równanie

Post autor: marika331 »

a=0, b=-1 lub b=1
Tomyx666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 27 lut 2012, o 15:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 13 razy

Oblicz równanie

Post autor: Tomyx666 »

Dzięki

Jakby komuś chciało się to rozpisać po kolei to będę super wdzięczny
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Oblicz równanie

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2-b^2=-1 \\ 2ab=0 \end{cases}\\
\begin{cases} a^2=-1 +b^2 \\ 4a^{2}b^{2}=0 \end{cases}}\)


Teraz podstawiasz\(\displaystyle{ a^{2}}\) do drugiego równania i wyliczasz \(\displaystyle{ b}\). A później\(\displaystyle{ a}\) z pierwszego.
ODPOWIEDZ